Wijk bij Duurstede, 17 juli 2021. Al een kleine 20 jaar is er veel reuring in Wijk bij Duurstede in het laatste weekend van september. De haven loopt vrijdag al vol met boten en in de stad krioelt het zaterdag en zondag van de bezoekers, want het waren tot en met 2019 de dagen van het Shanty festival en de Lekko dagen.

In 2020 was er helemaal niets, want corona! Dan 2021: in ieder geval weer de vertrouwde Lekko dagen. Het Shanty festival echter kondigde aan definitief te stoppen. Tegelijkertijd meldde zij dat een aantal initiatiefnemers een start zou maken met een nieuwe traditie: een koren(muziek)-festival als opvolger van het bekende Shantyfestival.

Dat was de inzet voor dit jaar, maar helaas gooit corona nog steeds de plannen in de war. Afgelopen maanden zijn nagenoeg alle koren van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek benaderd om mee te doen. In het vroege voorjaar werd via een digitale bijeenkomst door een groot aantal koren en andere belangstellenden van gedachten gewisseld over een nieuw op te zetten koren/muziekfestival. Allemaal Wijkse muziekliefhebbers van verschillende genres.

Het enthousiasme voor het idee was groot, maar het was ook nog volop corona en daardoor sprake van enige schroom. De voorbereidingsperiode werd als kort ervaren. En dat is natuurlijk ook het geval, temeer omdat koren, tot voor kort, al ruim een jaar niet mochten oefenen en optreden. De belangstelling om mee te doen voor in ieder geval 2022 was verzekerd.

Toch wilden al dit jaar voldoende koren een start maken op een beperkt aantal podia. Puur Wijks was geboren, een kleinschalige variant van een groots nieuw initiatief. Financieel was Puur Wijks rond, maar toch is inmiddels besloten dat ook een beperkte start in 2021 door corona niet haalbaar is.

Alle aandacht gaat nu naar 2022

Er wordt gewerkt aan niet alleen een festival nieuwe stijl; er moet ook een nieuw bestuur gevormd worden en een nieuwe werkorganisatie, zó dat Wijk bij Duurstede de komende decennia kan blijven genieten van reuring, zang, muziek en (straat)theater. De organisatie moet “gedragen” worden door de deelnemende partijen. In de herfst worden partijen opnieuw benaderd om (hopelijk) elkaar in levenden lijve te kunnen ontmoeten en verder inhoud te geven aan een fantastisch, groots nieuw festival. Dus tot 2022! 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha