Wijk bij Duurstede, 11 december 2020. De kans is groot dat inwoners op 31 december 2020 van 10.00 tot 18.00 uur in de gemeente Wijk bij Duurstede mogen carbidschieten. De regels hierover staan in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Wijk bij Duurstede. De gemeenteraad beslist daarover op 15 december.

Na het melden en een gesprek alles in orde? Dan volgt toestemming tot carbidschieten

Heeft u plannen om op 31 december carbid te schieten? Meld dit dan tot 16 december per email of telefonisch bij de gemeente via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het centrale telefoonnummer (0343) 595595. Vanaf 16 december kunt u dat doen via het online formulier op www.wijkbijduurstede.nl. Na uw melding is er een overleg met u. Dit zijn de voorwaarden waaronder carbidschieten mogelijk is in de gemeente. Als alles in orde is, krijgt u toestemming.

In de APV staan de regels over carbidschieten

In de bebouwde kom, in stilte- en natuurgebieden mag carbidschieten bijvoorbeeld niet. Ook mogen inwoners geen groot materieel bij dit schieten gebruiken. De afstand tot gebouwen moet nu 100 meter zijn. In artikel 2:73a van de APV staat dat inwoners carbidschieten twee weken van tevoren moeten melden (Navraag leert: "Artikel 2:73a van de APV staat nadat de raad dinsdagavond 15 dec over de APV heeft beslist woensdag op de website van de gemeente". redactie). Maar voor dit jaar maakt de gemeente een uitzondering. Wie een melding doet, krijgt zo snel mogelijk van de gemeente een bericht terug. Wel moet het carbidschieten natuurlijk gaan volgens de regels in de APV. En moeten de coronamaatregelen altijd worden opgevolgd/nageleefd.

Dit jaar is er mogelijk meer belangstelling voor carbidschieten

Het college houdt er rekening mee, dat er nu meer belangstelling is voor deze plattelandstraditie. Burgemeester Iris Meerts: ‘Dat heeft te maken met het vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw. Er mag al zoveel niet door corona. Carbidschieten is een manier om toch nog even te ‘knallen’. En het is ook iets, waar een sfeer van gezelligheid omheen hangt. Mensen regelen erwtensoep of warme chocolademelk en praten even bij. Iedereen begrijpt vast wel, dat de coronamaatregelen hierbij en bij het schieten zelf gelden. Wat we niet willen, is overlast en onveiligheid voor mens en dier. Daarom is het carbidschieten nu in de APV opgenomen.’

Geen verbod op carbidschieten in de gemeente

Vooral in het buitengebied van Cothen en Langbroek is carbidschieten favoriet. Een paar gemeenten in de regio hebben carbidschieten verboden. Daarvoor kiest het Wijkse college niet.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha